Regionalne Stowarzyszenie Motocyklistów "Stalowa Wola": Tłumiki (przelotowe) własnej roboty - Regionalne Stowarzyszenie Motocyklistów "Stalowa Wola"

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tłumiki (przelotowe) własnej roboty

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   olsen Ikona

• Stały bywalec
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 75
  • Rejestracja 08-maj 07
  • Zainteresowania:motocykle

Napisano 04 luty 2010 - 15:18

Z uwagi na fakt, że tłumiki w mojej Kawie się powoli kończą postanowiłem zainwestować w nowe. Pogmerałem i zobaczyłem, że używki (w nieznanym stanie) są dość drogie a co dopiero nówki. Pomyślałem więc o przelotowych uniwersalnych ale ta opjska wcale tańsza nie jest.

Postanowiłem więc spróbować zrobić swoje. Przelotowe tłumiki są proste ale mogą zrobić więcej złego niż dobrego jeśli mają złe parametry.

Stąd więc pytanie, czy ktoś na forum zna się, lub zna kogoś kto się zna na tłumikach? Jak obliczyć średnice wewnątrz tumika, czy wnętrze zrobić proste czy w kształcie stożka, jak długi zrobić tłumik i jakiej średncy żeby nie był za głośny i nie pyrkał jak ursus?

Dołączam prowizoryczny rysunek.
http://img94.imagesh.../8964/rura1.jpg

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Shadow Ikona

• Wyjadacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 519
  • Rejestracja 30-kwiecień 07
  • Zainteresowania:Motocykle :D
  • Motocykl:Suzuki GSXR 750W 92r

Napisano 07 luty 2010 - 20:19

hm z tego co mi sie wydaje a specjalista nie jestem ani mechanikiem srednice otworu dobiera sie do pojemnosci silnika :) ale tylko tyle wiem :D popytam sie kolegi bo on dlubie troche w sprzetach moze cos podpowie

Daj odetchnąć Boże, życie swoje na barkach noszę...
cios za cios, odwieczne prawo, z postępem na bok...
anioł podkręca wiarę w siebie, za stare dzieje...
wiesz co biednemu wieje? mądrość maleje...
grzech za grzech, trzech na trzech, sęk za sęk...
=> Dekalog Myślącego Kierowcy <=
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Arek Ikona

• Ekspert
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 332
  • Rejestracja 03-maj 07
  • Zainteresowania:Podróże,turystyka

Napisano 09 luty 2010 - 18:20

jak nie wiesz jak to zrób kopię twojego tłumika.

Pozdrawiam Serdecznie
Arek, Heineken Yamaha Diversion Xj600s
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   olsen Ikona

• Stały bywalec
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 75
  • Rejestracja 08-maj 07

Napisano 09 luty 2010 - 23:53

Stanąłem na etapie kompletowania materiałów, głównie z powodu sesji i braku kasy. Blacha perforowana (potrzebuje 100cmx30cm) będzie mnie kosztowała około 100 zł. Do tego reszta blachy (najlepiej nierdzewka) koło 80zł. Wata stalowa + wata kominowa około 80 zł. Do tego sporo jeżdzenia, spawania i zawracania ludziom głowy :D Wynika z tego że projekt mi się przeciągnie, ale do rozpoczęcia sezonu planuje skończyć. Projekt prawdopodobnie troche zmodyfikuje, zastosuje na początku komorę rozprężną i DB Killera na końcu.

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Shadow Ikona

• Wyjadacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 519
  • Rejestracja 30-kwiecień 07
  • Zainteresowania:Motocykle :D
  • Motocykl:Suzuki GSXR 750W 92r

Napisano 10 luty 2010 - 11:03

Jak bedziesz pracowal nad tlumikiem to rob fotki w kazdym etapie i na forum wrzucaj mysle ze komus sie takie informacje i zdjecia kiedys przydadza :)

Daj odetchnąć Boże, życie swoje na barkach noszę...
cios za cios, odwieczne prawo, z postępem na bok...
anioł podkręca wiarę w siebie, za stare dzieje...
wiesz co biednemu wieje? mądrość maleje...
grzech za grzech, trzech na trzech, sęk za sęk...
=> Dekalog Myślącego Kierowcy <=
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   olsen Ikona

• Stały bywalec
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 75
  • Rejestracja 08-maj 07

Napisano 03 kwiecień 2010 - 01:03

Sprawę dorabiania tłumików mogę podsumować tak: pomysł ambitny i na pewno wart wykonania, ale czy opłacalny i potrzebny? Doszedłem do wniosku, że tłumiki które bym zrobił, wyniosły by mnie więcej niż jakbym kupił na allegro nowe przelotowe. Parametry tych "home made" tłumików mogły by być na tyle kiepskie, że moto straciłby na mocy, zawory dostały by po dupie i oczywiście dostroić do nich gaźniki byłoby trudno (nie mówiąc już o spalaniu). Tak więc, zostawiam tłumiki fabryczne. Troszkę je zmodyfikowałem, powiększyłem kilka otworów rury perforowanej w środku, dla lepszego przepływu spalin i skróciłem koncową rurkę dosłownie o 3 mm (służy ona jak DB killer). Efekt, moto troszke głośniejsze (ale nie jak traktor), na jałowych chodzi jak wcześniej, dopiero zmianę słychać po dodaniu gazu lub na wysokich obrotach.

Dla tych co nie lubią czytać: Szkdoa kasy na dorabianie lub kupowanie przelotów. Lepiej tez nie przerabiać oryginalnych, chyba że, jak w moim przypadku, minimalnie. Efekty zadowalające a moto na tym nie traci.

0

Strona 1 z 1